Osnove delovanja mehurja in vzroki za inkontinenco

Nerazumevanje razlogov ali nezmožnost nadzora nad stvarmi, ki bi jih morali nadzorovati, je neprijetno tako za otroke kot za odrasle. Pomembno je, da se z otrokom odkrito pogovorite o inkontinenci in mu pomagate razumeti, zakaj ima oslabljen mehur. Razložite mu, da ni sam kriv in ne dela nič slabega. To ga bo pomirilo. 
 
Spodaj lahko najdete osnovne informacije o mehurju in pogoste razloge za urinsko inkontinenco pri otrocih. Uporabite jih, da se oborožite z dejstvi in vašemu otroku olajšate razumevanje.
Filtrirni sistem telesa
Mehur je del urinskega sistema v telesu. Vaše telo vpija tekočine ob vsakem zaužitju hrane ali pijače. Ledvica filtrirajo odpadke iz teh tekočin in izdelajo urin. Urin nato pricurlja prek uretre v mehur, vrečo mišic v obliki balona, ki se razširi in napolni. Ko je mehur približno do polovice poln, pošlje prvi signal do možganov, ki jim naznani, da bo kmalu čas za praznjenje. Ko je mehur poln, vas možgani opozorijo, da je čas za uriniranje. Ko sedite na straniščni školjki, možgani sporočijo mišicam sfinktra okoli uretre, da je čas za odpiranje, mišicam mehurja pa sporoči, da je čas za krčenje in praznjenje. 
 
Naši možgani med spanjem proizvajajo hormon, ki pomaga upočasniti nastanek urina v ledvicah. S tem pomaga zmanjšati potrebo po obiskih stranišča ponoči.
O močenju postelje
Če želijo otroci ostati suhi skozi noč, mora telo opravljati tri stvari:
  • Nadzorovati količino nastalega urina
  • Shranjevati urin v mehurju
  • Se zbuditi ponoči za uriniranje, če je mehur poln
Veliko otrok ima eno od naslednjih težav: zares trdno spijo in zato ne sprejmejo signalov za praznjenje mehurja, imajo prekomerno aktivne mišice mehurja ali pa njihovi možgani ne proizvajajo dovolj hormona za upočasnitev nastanka urina v ledvicah. Katero koli od teh stanj lahko privede do oslabljenega mehurja, kar vključuje dnevno mokrenje in močenje postelje. Vendar se tovrstne težave običajno same razrešijo z odraščanjem in telesnim razvojem otrok.
Močenje postelje je lahko dedno
Na splošno velja, da je verjetnost močenja postelje pri otrocih 40-odstotna, če je eden od staršev močil posteljo. Če sta oba starša močila posteljo, ta verjetnost naraste na 70 odstotkov. Močenje postelje se lahko prenaša prek več generacij, vendar morate vedeti, da nihče ni kriv za to. Gre preprosto za razvoj telesa.
Zaprtje
Zaprtje je pogosto spregledan vzrok dnevnega mokrenja in močenja postelje. Če ima vaš otrok težave z zaprtjem, lahko blato pritiska ob mehur, s čimer zmanjša njegovo kapaciteto. Če se zaprtje in močenje postelje pojavita hkrati, bodo zdravniki najpogosteje najprej zdravili zaprtje. S tem se lahko mokrenje znatno izboljša ali celo ustavi. 
 
Če želite zagotoviti zdravo črevesje in mehur, vašemu otroku zagotovite zdravo in redno uživanje hrane in pijače. Naj poskusi več piti za zajtrk in podnevi ter se izogibati prekomernemu pitju pred spanjem. Pomagajo lahko tudi redni obiski stranišča.
Tesnoba ni vzrok
Čeprav pogosto mislimo, da je to vzrok oslabljenega mehurja pri otrocih, za to ni znanstvenih dokazov. Vendar je lahko nizka samozavest rezultat težave z mokrenjem. Odvisno od okoliščin se to lahko pojavi pri starosti, ko vaš otrok začne hoditi v šolo in postane bolj družaben. Zdravstveni delavci poudarjajo pomen pogovora z otrokom, s čimer mu lahko razložite, da bo najverjetneje prerasel inkontinenco in da so na voljo različni načini zdravljenja. S pozitivnimi signali lahko pomagate izboljšati njegovo samozavest.  
 
Ne glede na razloge tesnobe ali nizke samozavesti bodite vedno občutljivi pri ravnanju z otrokom in se zavedajte, da je pomembno najti vzrok.
Prekomerno aktiven sečni mehur
Vaš otrok ima morda »prekomerno aktiven sečni mehur«. Mehur se pri tem ne sprosti, zato se želi izprazniti, še preden je do konca napolnjen. To pomeni, da bo vaš otrok morda moral bolj pogosto hoditi na stranišče in bo ob tem začutil nujno potrebo. To se lahko pojavi tudi zaradi infekcije urinarnega trakta, majhne kapacitete mehurja ali zaprtja.
Zmanjšana kapaciteta mehurja
To je stanje, pri katerem mehur ne more zadržati normalne tekočine urina. Zmanjšana kapaciteta mehurja pri nekaterih otrocih vpliva samo na zmožnost shranjevanja urina preko noči, saj imajo podnevi normalno delujoč mehur. Težko je izmeriti, koliko urina izloči vaš otrok, zato je težko tudi vedeti, ali je to vzrok njihove inkontinence, zato je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom ali zdravstvenim delavcem. Morda bodo želeli, da vzorce uriniranja svojega otroka zabeležite v dnevnik uriniranja, ki jim lahko pomaga prepoznati vzroke za inkontinenco.  
 
obisku zdravnika.
Izogibanje stranišču
Vaš otrok se bo včasih namerno dlje časa izogibal obisku stranišča. Morda ne želijo uporabiti šolskega stranišča, ker preveč smrdi, ali pa ne želijo prenehati z dejavnostjo, v kateri uživajo. Otroci imajo pri tem različne strategije. Morda bodo stali s prekrižanimi nogami ali pa sedeli na peti, da preprečijo iztekanje urina. 
 
Izogibanje stranišču pomeni, da mehurja ne praznijo dovolj pogosto in da ignorirajo signale iz možganov, ki jim pravijo, da je mehur poln. Zaradi tega pride do občutkov nujne potrebe in povečane možnosti, da morda ne bodo pravočasno prišli do stranišča. 
 
To lahko rešite tako, da vzpostavite redno straniščno rutino. Najlažje jo bo razporediti okrog določenih dogodkov namesto okrog določenih ur, na primer pred obrokom ali preden greste ven iz stanovanja. Karkoli si vaš otrok najlažje zapomni in upošteva.  
 
Prav tako je pomembno zagotoviti pravilno držo otrok med sedenjem na stranišču. Če sedijo v položaju, v katerem imajo napete mišice medeničnega dna, na primer sedijo na robu stranišča z nogami skupaj, bodo težko izpraznili mehur. Zato jih spodbudite, da se sprostijo in si vzamejo čas.
Medicinski vzroki in funkcionalna inkontinenca
Oslabljen mehur pri otrocih je lahko tudi stranski učinek zdravstvenega stanja ali invalidnosti. V primeru cerebralne paralize, spine bifide, poškodb živcev ali možganov je lahko fizično ovirana zmožnost prejemanja ustreznih signalov za praznjenje mehurja iz možganov ali pa zmožnost dostopa do stranišča. Včasih je lahko vzrok tudi večkratna infekcija urinarnega trakta ali pa celo manjša deformacija urinarnega trakta.

Če ste starš ali negovalec otroka z resno poškodbo ali invalidnostjo, lahko najdete več informacij na spletni strani skrb za bližnje.


Če vaš otrok lahko sam pride do stranišča, odstranite vse ovire na poti do tja in zagotovite, da nosi oblačila, ki jih ni težko sleči.
Drugi vzroki
Čeprav smo obravnavali pogoste vzroke za urinsko inkontinenco pri otrocih, nanjo lahko vplivajo tudi drugi dejavniki. Če imate dodatna vprašanja ali skrbi, se pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravstvenim delavcem.