Dejstva o urinski inkontinenci (in izmišljotine!)

Številni imamo napačne predstave o inkontinenci pri otrocih in močenju postelje. Na žalost je to lahko eden od razlogov, zakaj se je vašemu otroku ali celo vam samim nerodno odprto pogovarjati o tem. Zato lahko z ločevanjem dejstev od neresnic pomagate odpraviti napačne predstave in zmanjšate stresnost situacije za vse udeležene. Pri tem vam lahko pomagajo spodaj predstavljena dejstva in odgovori na pogosta vprašanja drugih staršev in negovalcev. 

Močenje postelje je bolj pogost pojav, kot si mislite.

Do tretjega leta so že 3 od 4 otrok vajeni uporabe stranišča, vendar v povprečju:
  • 1 od 10 otrok pri petih letih moči posteljo 
  • 1 od 15 otrok pri desetih letih moči posteljo 
  • 2 do 4 odstotki sedemletnikov izkuša dnevno mokrenje

Večina otrok preraste močenje postelje

Čeprav je urinska inkontinenca pri vašem otroku lahko stresna tako zanj kot za vas, jo bo kmalu prerasel, saj se njegov mehur nenehno razvija skupaj z njegovim telesom.  Če želite bolje razumeti, kako deluje otroški mehur in kaj povzroča inkontinenco pri otrocih, glejte osnove delovanja mehurja in vzroki za inkontinenco. Če imate kakršna koli vprašanja ali vas karkoli skrbi, se je vedno najbolje pogovoriti s svojim zdravnikom ali zdravstvenim delavcem.

Otroci se ne polulajo namerno

Otrokov mehur se razvija po lastnem urniku, tako kot učenje hoje ali govora. Zato se bodo včasih otroci vseeno nehote polulali ne glede na to, koliko se trudijo, da bi to preprečili. 

Je priznano zdravstveno stanje

Medicinsko ime za inkontinenco pri otrocih je enureza. Dnevno mokrenje se imenuje dnevna enureza, močenje postelje pa nočna enureza. Ti medicinski izrazi vam bodo skupaj z razlago delovanja mehurja morda prišli prav, ko se boste o stanju pogovarjali s starejšimi otroci. Pri nekaterih lahko pomagajo odpraviti skrivnostnost celotne situacije, poleg tega pa z njimi ne povezujejo istih stvari kot z močenjem postelje. 

Tesnoba ni vzrok

Čeprav tesnoba ni znan vzrok oslabljenega mehurja pri otrocih, pa je lahko njena posledica, zato bodite občutljivi pri ravnanju z njo. Če imate občutek, da vaš otrok čuti tesnobo, se je z njim najbolje pogovoriti ter poiskati vzroke zanjo, da mu boste lahko pomagali razrešiti nastalo situacijo.

Pitje manjše količine tekočine ne bo pomagalo

S pitjem manjše količine tekočine bo urin bolj koncentriran in bo razdražil mehur.  Zato je najbolje pustiti otroku, da pije, ko je žejen. Sam se bo naučil uravnavati vnos tekočin. Vendar še vedno lahko pomagate tako, da jim ne dajete pijač, ki bi lahko razdražile njihov želodec, na primer soka, pravega čaja, gaziranih ali sladkih pijač ter vroče čokolade – še posebej pred spanjem.

Strogost ne pomaga

Vaš otrok nima nadzora nad situacijo, zato strogost ne bo pomagala. Še več, pomembno mu je pomagati razumeti, da se ne rabi čutiti krivega, saj tudi ni kriv.